PhalaenopsisHet thuisland van de Phalaenopsis zijn de tropische gebieden in het Verre Oosten. Dit soort groeit hier als epifyten, dus tegen de bomen op. De naam is afgeleid van het Griekse phalaina=vlinder en dit verwijst naar de vorm van de bloem.
  De planten zijn erg populair vanwege hun rijke en gemakkelijke bloei en daarom zeer geschikt als kamerplant. Er zijn kleinbloemige en grootbloemige soorten met bloemen van 2 cm tot wel 10 cm groot.

Phalaenopsis planten kunnen 8 tot 20 weken in de huiskamer bloeien. Na de bloei dient u de stengel boven het 2de of 3de oog af te snijden, gevolgd door een rustperiode.

Dit geldt overigens niet voor alle soorten, maar gaat voor de meeste Phalaenopsis op.
  Er is een groot verschil in grootte. Er zijn soorten die uitgroeien met bladeren tot zo'n 50 cm. lang en 20 cm. breed, maar er zijn ook kleinere soorten met bladeren tot hoogstens 12 cm. lang.
Phalaenopsis planten kunnen 4 tot 12 weken in de huiskamer bloeien. Na de bloei dient u de stengel boven een oog tot circa 20 cm. boven de plant af te snijden, gevolgd door een rustperiode. Na 3 tot 6 maanden kan de plant weer tot bloei komen.

De Phalaenopsis vraagt een lichte plaats, maar u dient direct zonlicht te vermijden. Eens per week water is voldoende.
Speciale plantenmest wordt eens in de 2 tot 4 weken, afhankelijk van de groeit en bloei van de plant. Bij gebruik van normale plantenmest, de heflt van de opgegeven hoeveelheid.